Stereotipai apie aliuminio langus: kad mitai neužgožtų tikrovės - Aliuminio langai 2024

Stereotipai apie aliuminio langus: kad mitai neužgožtų tikrovės

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

Planuojate būsto remontą ir esate tokiame etape, kai reikia pasirinkti tinkamus langus? Nesuklyskite. Egzistuoja mitai, kurie suklaidina kai kuriuos žmones, atsinaujinančius būstą ir jie visiškai nepagrįstai vengia rinktis aliuminio langus, vadovaudamiesi atgyvenusiais, tačiau visuomenėje giliai šaknis suleidusiais stereotipais. 

Tam, kad mitai neiškreiptų realybės, o jūsų pasirinkti langai būtų kokybiški, pateikiame keletą įsisenėjusių stereotipų apie aliuminio langus ir papildome informaciją tikrovę atitinkančiais faktais.

Rūdys? Aliuminio langai yra apsaugoti nuo korozijos 

Sklinda gandai, kad aliuminio langai pasižymi greita oksidacija ir dėl to į juos patenka rūdys. 

„Gandai gandais, tačiau realybė yra visiškai kitokia. Aliuminio langai gaminami iš tvirto, atsparaus korozijai ir ilgaamžio aliuminio. Jie atlaiko įvairias oro sąlygas, įskaitant lietų, saulės spindulius, sniegą ir net drėgmę. Todėl jie yra ilgaamžiai, reikalauja mažiausiai priežiūros, palyginti su kitokių konstrukcijų langais, ir yra atspariausi agresyviai aplinkai“, – mitus neigia aliuminio langų gamintojos – bendrovės „Reynaers Aluminium“ vadovas Lietuvoje Linas Kėvelaitis.

Didesnės sąskaitos už šildymą? Mitas!

Taip pat vis dar manoma, jog aliuminio langai nėra tinkami šilumos izoliacijai ir dėl jų pralaidumo padidėja šildymo sąskaitos. Šiuolaikiniai aliuminio langai pasižymi puikiomis termoizoliacinėmis savybėmis, todėl didesnių šildymo sąskaitų baimintis tikrai neverta.

Kokybiški aliuminio langai yra geri izoliatoriai, kurie padeda sumažinti šilumos ir šalčio praradimą namuose. „Reynaers Aluminium“ langų sistemos, naudojamos Lietuvoje, atitinka ir viršija A++ keliamus reikalavimus, t. y. U reikšmė yra mažiau nei 0,8 W/m2K, o naudojant energetiškai taupius stiklo paketus ir jų rėmelius, reikšmės nukrenta žemiau 0,7 W/m2K. Dėl geresnės šilumos izoliacijos jūsų šildymo ar kondicionavimo sistemos veiks efektyviau ir taupiau. 

Bloga garso izoliacija? Dar viena atgyvena! 

Kitas mitas – prasta garso izoliacija. Įsitikinimai, kad aliuminio langai prastai izoliuoja garso bangas ir dėl to namie girdisi gatvės triukšmas, – visiškai atgyvenęs stereotipas. Kokybiškai įrengti aliuminio langai turi specialius garsą slopinančius elementus ir kartu su garsui atspariais stiklo paketais tobulai apsaugo nuo triukšmo už jūsų namų ribų. Pastatuose, esančiuose šalia daug triukšmo skleidžiančių taškų – oro uostų, greitkelių, geležinkelių, reikalavimai langų kokybei yra padidinti būtent garso izoliacijos aspektu ir įprastai tokio pobūdžio vietose dažniausiai įrengti aliuminio langai. Tokių pavyzdžių apstu ir užsienyje, ir Lietuvoje.

Aliuminio langų izoliacinės savybės taip pat gali sumažinti triukšmą, sklindantį iš gatvės ar kaimynų, padidindamos jūsų gyvenamojo ploto komfortą. „Reynaers“ siūlo išskirtinį sprendimą langams – „Reynaers Softone“, kai garso sklidimas sumažinamas net praverto lango atveju. Triukšmą, sklindantį pro atidarytą langą, galima sumažinti vidutiniškai apie 10 dB, žinoma, tai priklauso nuo įvairių reikalavimų ir parametrų.

Šalti ir nestilingi? Nematėte visų šiuolaikinių inovacijų

Nejaukūs, šalti ir neatitinkantys tradicinio stiliaus – girdėti aliuminio langų epitetai? Aliuminio langus vien su modernumu asocijuoja tie, kurie nėra pasidomėję įvairiais aliuminio langų stiliais. Šiandien galima rinktis iš gausybės skirtingo stiliaus aliuminio langų ir pritaikyti juos prie bet kokio interjero stiliaus, įskaitant ir klasikinius ar net istorinius pastatus. 

Kokybiški aliuminio langai suteikia jūsų namams modernią ir patrauklią išvaizdą. Jų dizainas gali būti pritaikytas pagal jūsų skonį ir interjero stilių. Aliuminio rėmai yra itin ploni (matomas plotis gali būti tik 3,2 cm) ir stiprūs, leidžiantys maksimalų natūralios šviesos patekimą į patalpas. Tokie langai tiesiog išnyksta erdvėje – namai alsuoja prabanga, elegancija ir kokybe. 

„Prestižinės klasės projektai neįsivaizduojami be aliuminio. Mūsų langai sukurti žmonėms, ieškantiems geresnės gyvenimo kokybės, vertės, prasmės, mažiau rūpesčių. Dauguma genialių minčių kyla tuomet, kai gerai pailsime, o būtent tai ir galime suteikti su mūsų aliuminio langų sprendimais“, – sako „Reynaers Aluminium“ kompanijos Lietuvoje vadovas L. Kėvelaitis.  

Neekologiški? Tvarumas – prioritetas 

Iš praeities vis dar ataidi požiūris, jog aliuminio langai yra žalingi ekologiniu aspektu. Iš tikrųjų kadaise aliuminio gamyba buvo gausiai energijos reikalaujanti ir aplinką teršianti veikla. Tačiau šiandien praktiškai visi aliuminio langai yra perdirbami ir gaminami ypač tausojant energiją, todėl aplinkosaugos požiūriu aliuminis šiandien yra saugus pasirinkimas. Keičiasi laikai – keičiasi ir gaminimo technologijos. 

„Reynaers Aluminium“ kompanijai itin rūpi tvarumas ir poveikis aplinkai. Ji investuoja į pažangiausias technologijas, nuolat tobulina gamybos procesus, kad padidintų produktų ilgaamžiškumą ir mažintų energijos naudojimą. Ši kompanija projektuoja savo sistemas taip, kad jas būtų galima optimaliai perdirbti. Šiuo metu 95 proc. panaudoto aliuminio yra perdirbama. Aliuminis yra 100 proc. perdirbama medžiaga, neprarandant kokybės.

„Reynaers Aluminium“ biurų ir gamybos pastatuose energija yra pasigaminama iš saulės energijos, o visame gamybos procese – dažyme, izoliavime, aliuminio ekstrūzijoje – naudojamos medžiagos yra saugesnės aplinkai. Įmonė gali rinkai patiekti aliuminio sistemas, kurios yra gaminamos pasitelkiant tik „žalią“ (vėjas, saulė, vanduo) energiją. Viso to pasekmė yra tai, jog jau 2022 m. aliuminio lydinio mišinyje buvo 41 proc. mažiau anglies dioksido, į aplinką išskiriančio aliuminio ir 31 proc. perdirbto aliuminio. Anglies pėdsakas „Reynaers“ sistemose buvo 4,13 kg CO2/kg aliuminio. (Pastaba. EU poveikio aplinkai vidurkiai šiais metais: pirminės aliuminio ekstrūzijos 8,6 CO2/kg, o įvertinant panaudojamą perdirbamą aliuminį, vidurkis yra 5,4 CO2/kg). „Reynaers“ jau dabar pirmauja pagal šiuos sprendimus ir, negana to, pasiryžo iki 2030 metų sumažinti aliuminio anglies pėdsaką nuo 4,13 kg CO2/kg iki 2,13 kg CO2/kg aliuminio! Pastatams, kuriems keliami aukšti CO2 standartai, „Reynaers Aluminium“ gali patiekti aliuminio sistemas, pagamintas naudojant vien tik perdirbamą aliuminį. Tokio lydinio pėdsakas yra sumažinamas net iki 0,968 CO2/kg aliuminio.

Kas brangiau už ilgaamžiškumą? 

Gajus įsitikinimas, kad aliuminio langai – itin brangūs, palyginti su kitomis medžiagomis, tokiomis kaip plastikas arba mediena. Tačiau nereikėtų apsigauti, nes kartą investavę į kokybiškus aliuminio langus, išvengsite daug išlaidų ir sutaupysite ateityje.

Faktas, kad brangesni ir prabangesni langai ne tik sukuria tobulo namo įspūdį su visais geriausiais aliuminio langų privalumais, bet ir didina tokio nekilnojamojo turto vertę.

Taip pat verta paminėti reikšmingą praktinį aspektą: naudojant aliuminio sistemas, reikia mažiau profilių – mažiau sudalinimų, sujungimų, darbo ir pačios medžiagos. Tuo tarpu tokį patį plastikinį langą tektų papildomai sudalinti, armuoti, storinti.

„Kartą investavę į kokybiškus aliuminio langus, turėsite begalę privalumų: karališką vaizdą, daugiau komforto, erdvės, šviesos, ramybės, ilgesnį garantinį laikotarpį, mažiau priežiūros, nereikės reinvestuoti į langus šimtą kartų. 

Ta investicija nebus daug didesnė nei į kitokius langus, tačiau suteiks daug reikšmingesnių privalumų ir atsipirks šimteriopai“, – įsitikinęs „Reynaers Aluminium“ Lietuvoje vadovas L. Kėvelaitis. 

Taigi, ruošiantis atsinaujinti namus, verta pasidomėti nauja informacija apie aliuminio langus, nes technologijos tobulėja ir tai, kas praeityje apie aliuminį, jo išgavimą ir savybes buvo tiesa, šiandien tėra tik atgyvenę mitai. Matome, jog modernūs aliuminio langai turi gausybę stulbinančių savybių, į kurias verta atkreipti dėmesį, ieškant kokybės ir ilgaamžiškumo.

https://www.reynaers.lt/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Scroll to Top