Rūta Ūsaitė-Duonielienė, UAB „Žinius“ vadovė: „Videomokymai – ateitis, kuri jau atėjo“ - Ruta Usaite Duonieliene 2024

Rūta Ūsaitė-Duonielienė, UAB „Žinius“ vadovė: „Videomokymai – ateitis, kuri jau atėjo“

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

„Videomokymai – jau ne ateitis, jie jau atėjo“, – įsitikinusi Rūta Ūsaitė-Duonielienė, apskaitos, buhalterijos ir audito veiklos bei konsultacijų mokesčių klausimais įmonės – UAB „Žinius“ – steigėja ir direktorė.

Vis dažniau, norėdami kažką išmokti, renkamės videomokymus, t. y. iš anksto specialiai įrašytą videoturinį, kurį galime žiūrėti arba jo klausytis, priklausomai nuo turinio. 

„Vis daugiau mokymų tiekėjų Lietuvoje pradeda siūlyti videomokymus, suprasdami, kad Z kartai būtent toks formatas bus labiausiai priimtinas. Ne tik Z kartai, bet ir visiems, kurie taupo laiką, nenori eiti iš namų, kad išmoktų reikiamus dalykus ir nori greitos ir jau „sukramtytos“ informacijos, be jokių perteklinių, mokymosi laiką ilginančių įžangų“, – „Lietuvos pajūriui“ sakė R. Ūsaitė-Duonielienė.

Ar žinių prasme, tokie mokymai – tokie pat kokybiški kaip tradiciniu būdu, salėje?

– Atsakysiu klausimu: kiek procentų naujų dalykų panaudojate, grįžę iš tradicinių mokymų ir kodėl? Aš pati nuolat ir daug mokausi seminaruose (tradiciniuose taip pat), bet realiai pavyksta panaudoti tik 10-15 procentų išgirstų žinių. Spausdinta medžiaga dažniausiai taip ir lieka dūlėti lentynoje. Kodėl taip yra? Nes nepatogu vartyti spausdintas skaidres, ranka rašyti užrašai nusimeta. Na, ir galiausiai, pasak užmiršimo teorijos, vos kažką sužinoję, jau kitą dieną prisimename tik apie 75 procentus, dar dienai praėjus – 50 procentų ir galiausiai atmintyje lieka iki 25 procentų arba tik tai, ką išmokto naudojame kasdienėje veikloje. Tuo tarpu įsigytas videopamokas prireikus įsijungiu ir peržiūriu iš naujo ir galiu panaudoti žinias net praėjus ilgesniam laikui po mokymų. Videomokymus galiu perleisti kitiems kolegoms, vėliau su jais aptarti turinį.   

Kokie dar kiti videomokymų nuotoliu privalumai?

– Galimybė pasiekti net ir labai nutolusią auditoriją: videomokymai yra lengvai prieinami verslininkams ir jų darbuotojams bet kurioje geografinėje lokacijoje, nesvarbu, kur jie būtų. Tai itin aktualu tiek tarptautinėms įmonėms, tiek periferijose veikiantiems verslams, tiek nuotoliniu būdu dirbančioms komandoms.

Didelis privalumas – individualizuotas mokymosi turinys: videomokymų krepšelis gali būti labai individualus, galima susikomplektuoti pamokas pagal poreikį.

Gal videomokymai yra pigesni nei akis į akį?

– Tikrai taip, jie pigesni jau vien todėl, kad datas ir laiką mokymuisi dalyvis gali pasirinkti savo nuožiūra. Nereikia atsitraukti dienai ar net keletui nuo darbų, kad mokytumeisi. Galima tai daryti vėlai vakare ar išnaudoti laiką kelionėje. Nereikia vykti į kitą miestą. Galimybė dar ir dar kartą peržiūrėti sunkesnes pamokas – pakartoti, susistabdyti, savo tempu analizuoti ir spręsti užduotis. O geriausias sutaupymas yra tuomet, kai videomokymus įsigyja įmonė – turinį peržiūrėti gali net ne vienas, o keli jos darbuotojai. 

Kiek dabar „Žiniaus“ mokymų jau vyksta videoformatu?

– Jau esame nufilmavę keturis videomokymus: „Verslo formų palyginimo“ seminarą ir seminarų ciklą „Finansų ABC nefinansininkams“, kuriuos suskirstėme į tris modulius. I-asis modulis skirtas tam, kad verslo valdytojai išmoktų lengvai, bet kritiškai skaityti finansines ataskaitas, II-asis modulis moko skaičiuoti ir analizuoti svarbiausius finansinius verslo rodiklius, jų pagalba nustatyti verslo valdymo problemas. III-asis modulis atskleidžia tikrąją valdymo apskaitos vertę verslui ir per praktinius pavyzdžius demonstruoja, nuo ko pradėti, kuriant rodiklius ir ataskaitas valdymui. Turinį papildo praktinės užduotys, iliustruoja praktiniai pavyzdžiai iš realių įmonių, tad sunkios temos perteikiamos labai įtraukiai. Atsiliepimai tai patvirtina. 

Kokie „Žiniaus“ videomokymai vyks rugpjūtį ir rudenį? Kur ir kaip jiems registruotis?

– Videomokymai vyksta tada, kai nusprendi mokytis ir įsigyji kursą. Nei rugpjūtis, nei ruduo šiuo klausimu galimybių neriboja. O registruotis galima mūsų svetainės www.zinius.lt skiltyje  „Video mokymai – UAB Žinius (zinius.lt)“. Beje, žurnalo skaitytojams dovanojame nuolaidos kodą: PAJŪRIS24, kuris suteiks 15 proc. nuolaidą visiems pasirinktiems videomokymams.

Turime paminėti, kad už galimybę kurti videomokymų platformą reikia padėkoti Europos Sąjungai. UAB „Žinius“ įgyvendina projektą „UAB „Žinius“ elektroninių pardavimo sandorių sprendimo kūrimas“, projekto Nr. 02-033-K-0040. Projekto tikslas – sukurti ir įdiegti elektroninių sandorių sprendimą UAB „Žinius“ veikloje.

Parašykite komentarą

Scroll to Top