Kaip neprašauti investuojant į NT pajūryje ir ne tik? Ekspertės patarimai - Prime NT LT imones NT brokere Ernesta

Kaip neprašauti investuojant į NT pajūryje ir ne tik? Ekspertės patarimai

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

Vis dažniau pagaunate save svarstant galimybę investuoti į nekilnojamąjį turtą? Ne jūs vienas. Investicija į NT – vis dar populiariausia Lietuvoje.

Tačiau tam, kad neprašautumėte pro šalį ir ši investicija atsipirktų bei neštų maksimalią naudą, svarbu žinoti keletą esminių dalykų. Kaip neapsirikti investuojant į NT, konsultuoja šios srities ekspertė, „Prime NT LT“ įmonės NT brokerė Ernesta Skvarnavičienė.

Kaip „užkurti“ pelningą NT verslą? 

Pelningam verslui užkurti – sumanus startas. Kalbant apie verslo sėkmę NT rinkoje, išties galioja taisyklė „gera pradžia – pusė darbo“. 

Skvarnavičienė teigia, jog investicija pelninga būna tuomet, kai apsvarstomas pirminis planas, ką būtent pirkti, į ką atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, pelningu verslu NT tampa tada, kai būstas yra geroje vietoje – greta jūros, Basanavičiaus gatvėje ar šalia jos, greta parduotuvių, kavinių. 

Jei į NT investuojama su ta mintimi, jog būstas bus naudojamas trumpalaikei nuomai, kada nuomininkai keičiasi kas kelias dienas, svarbu įsivertinti tai, kad reikės organizuoti būsto valymą, patalynės keitimą ir pan. Reikės priežiūros. 

Jei nuomotojai gyvena toli ir nėra numatę, kaip bus galima nuomininkams perduoti raktus ar jei patalynę siūlo pasikeisti patiems, savaime aišku, jog toks verslas nebus sėkmingas ir tokiomis sąlygomis nuoma dažnai bus atšaukiama.

NT vertė auga: nuo ko tai priklauso?

Šoktelėjusią nekilnojamojo turto vertę pastebėjo turbūt net patys neakyliausi. Kas skatina vertės augimą? Ką svarbu žinoti kiekvienam, svarstančiam apie investiciją į NT?  

„Lokacija tikrai yra vienas esminių aspektų. Jei arti jūra, traukos centrai, lankytinos vietos, būsto vertė bus didelė. Papildomai vertę labai augina būstui priklausanti parkavimo vieta, balkonas, terasa, sandėliukas, garažas. Juos tikrai verta pirkti, nes jie ženkliai padidina NT vertę. Labai žmonėms patinka tokie komplektai ir, na, tai yra brangu,“ – aiškina NT ekspertė. 

Nekilnojamo turto vertė ypač pajūryje stipriai šoktelėjo nuo Covid‘o krizės. E. Skvarnavičienė paaiškina tokias tendencijas: „Žmonės pradėjo dairytis tokių vietų, kaip sodybos, sodai, gamta. Pajūryje, pavyzdžiui, pradėjo tiesiog masiškai pirkti būstus. 

Per patį Covid‘ą, kai buvom uždaryti, pradėjom žvalgytis į visai kitokius dalykus. Nes prieš tai daugelis buvom bėgime, lėkime ir tada visus staigiai uždarė. O ką namie veikti? Pradėjom traukti į gamtą, kur dar kurį laiką buvo galima be kaukės vaikščioti. Savame kieme tai irgi buvo galima, tai viena iš priežasčių, kodėl tiesiog, galima sakyti, mada įsigalėjo pirkti nebe butus, o namus ar kotedžus. Tai Covid‘o laikotarpis tikrai ženkliai išaugino NT vertę ir ta ūgtelėjusi vertė laikosi iki šiol.“

Verslo klestėjimo bomba: būdai, kaip NT vertę didinti patiems

Tai, kad NT vertė auga savaime, sunku nepastebėti. Tačiau kaip paspartinti savo NT vertės augimą ir patiems? Savaiminis vertės augimas plius mūsų pačių pastangos jos auginimui – tai juk bomba NT versle!  

NT brokerė E. Skvarnavičienė pažymi: „Labai pasiteisina smart dalykų, išmanių įrenginių atnaujinimas, pavyzdžiui, puikiai veikianti kaitlentė, oro kondicionierius, išmanesni, patogesni ir stilingi baldai pasiteisins net jei būstas pirktas prieš dešimtį ar daugiau metų. Kartais užtenka vien kokybiškų detalių, kad būtų sukurta visiškai kitokia emocija, jauki atmosfera bute.“

Paprasčiausias pavyzdys – vieno kambario studio tipo butas su išsiskleidžiančia sofa: jei sofa pakeičiama į dvigulę miegamojo lovą, sukuriamas visiškai kitoks, prabangesnis vaizdas – atrodo, kad tai normalus, pilnavertis miegamasis. 

Arba pasitaiko vieno kambario, bet labai didelių būtų, tokių būstų, kur erdvė, rodos, apie nieką ir būtų galima ją visiškai kitaip perplanuoti. Tada gera mintis yra pastatyti pertvarą ir išeina padorus dviejų kambarių butas. Pasikonsultavus su specialistais, sumanus išplanavimo pakeitimas gali automatiškai padidinti NT vertę.

Skvarnavičienė taip pat akcentuoja: „Labai gerai suveikia, kai nuomotojai, ypač ilgalaikės nuomos atvejais, konsultuojasi su pačiais nuomininkais, ko jie norėtų, ko pageidautų būste. Žinoma, proto ribose. 

Pavyzdžiui, labai pasiteisina sprendimas nukabinti kilimą nuo sienos (juokiasi). Televizijos, interneto planų atnaujinimas į greitesnius laikas nuo laiko yra puikus sprendimas, nesvarbu, jūsų nuomininkai yra studentai, šeima ar viengungiai. Ir tokie sprendimai dažnai atsieina tik keliais eurais daugiau.“

Nuoma pajūryje vilioja visus metus

Girdėjote gandus, kad pajūris ne sezono metu – tuščias ir nuomos verslas stringa? Atgyvenusios tendencijos! Jūros ir apskritai visos pajūrio gamtos teikiami malonumai šiuo metu populiarūs ne vien šiltojo sezono metu. 

Ernesta pastebi, kad po Covid‘o atnešta darbo nuotoliu, sakyčiau, tokia kaip ir revoliucija, suteikia galimybę ištisus metus darbuotis iš kokios tik norisi vietos. Daugelis, pavargę nuo miesto šurmulio, renkasi ramias pajūrio vieteles, kur po darbo galima jaukiai pasivaikščioti, atgauti jėgas gamtos apsuptyje, pasiklausyti jūros ošimo. Jaunos šeimos ar poros mėgsta tokią romantišką erdvę pasirinkti dirbant nuotoliu.

Vasaros metu NT pajūryje teikia kitokius malonumus. Maudynės jūroje, paplūdimio saulės vonios, renginių begalės, kiekvienam pagal skonį ir pomėgius tikrai atveria galimybę ir aktyvesniam ir pasyvesniam poilsiui. Todėl NT pajūryje turi savų privalumų ištisus metus ir visuomenė jais ypač aktyviai naudojasi pastaraisiais metais.

Paskola NT pirkimui pajūryje: vengti ar pasinaudoti?

Mąstote apie NT nuomos verslą, tačiau gąsdina žodis paskola? E. Skvarnavičienė, dalindamasi savo profesine patirtimi, pabrėžia, kad jeigu būstas perkamas su ta idėja, jog bus nuomojamas, tai matematika čia tikrai labai paprasta – perkant NT paskolą imti verta, nes jos pačiam tarsi mokėti nereikia, ją padengia nuomos kaina, na, o būstas lieka jums patiems, jūsų nuosavybė. 

Tad jei lokacija gera, būstas prižiūrimas, nuoma vyks sklandžiai ir ta paskola „išsimokės“ savaime. Tik turi būti išties pasverta tai, ar būstas yra pakankamai arti jūros ir traukos centrų, kad tikrai būtų nuomojamas. Nes jei šie dalykai nėra apgalvoti, gali tekti dalį paskolos mokėti iš savo kišenės.

Galvosūkis – įsigyti būstą pajūryje ar sostinėje?

Amžina dilema – pajūris ar sostinė? Kas pelningiau NT nuomos atžvilgiu, ką rinktis? E. Skvarnavičienė pabrėžia, jog pasirinkimas labai priklauso nuo žmogaus, nuo jo pomėgių.Pavyzdžiui, perkant būstą trumpalaikei nuomai pajūryje, dažnai pasiteisina ta intencija, kad vasarą yra kur patiems apsistoti su šeima, pailsėti, papramogauti tarpuose tarp nuomos. Tad, jei norisi būstą naudoti dar ir savo reikmėms, pajūris išties yra geras pasirinkimas.

Ernesta papildo: „Jei neketinama kartas nuo karto patiems apsistoti nuomojamame būste, tuomet ir sostinė yra geras variantas. Nes būsto įsigijimo sostinėje ir pajūryje kainos yra daugiau mažiau (priklausomai nuo vietos) – vienas prie vieno. Tai čia kiekvienam pagal poreikį. Kas mėgsta pajūryje viešėti patys, pajūrio gamtą, labai sužaidžia tie sentimentai ir tada NT įsigijimas tikrai pasiteisina. Kas ketina uždirbti vien iš nuomos, tuomet sostinė irgi yra puikus variantas.“

Apibendrinimas: Kodėl apsimoka investuoti į NT?

Taigi, nekilnojamas turtas yra investicija, kuri tikrai apsimoka. NT vertė ir taip yra linkusi augti, o pastaruoju metu tas augimas dar spartesnis! Įdarbinti pinigai neša nuolatinę finansinę naudą ir tai reikalauja minimalių jūsų pastangų. Jei pradiniame plane atsižvelgiama į esminius NT pasirinkimo kriterijus – gera vieta, papildomi priedai (garažas, sandėliukas, parkavimo vieta) – tokio būsto vertė bus išties didelė ir galėsite džiaugtis sėkmingu nuomos verslu.

Ernesta Skvarnavičienė

+37069975056

Instagram: NTERNESTA

Facebook: NT brokerė Ernesta Skvarnavičienė

Parašykite komentarą

Scroll to Top