Baimės, grįstos mitais: joms pasiduodami galite sau pakenkti - FIELMANN 2024

Baimės, grįstos mitais: joms pasiduodami galite sau pakenkti

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

 

Kino industrijoje užguiti, savo vietos po saule ieškantys personažai neretai vaizduojami pasitelkiant tam tikrus elementus, vieni dažniausių – akiniai. Nors jie jau daugelį metų nebesiejami tik su prasta rega – akiniai tarnauja ir kaip puiki stiliaus detalė – vis dar vyrauja tam tikri stereotipai ir baimės, kurių dauguma – visai nepagrįstos.

Poreikis akiniams iškilo dar XIII a., pirmieji jų buvo sukurti Italijoje, tačiau prireikė ne vieno šimtmečio, kad akiniai taptų patogiais ir juos užsidėjus, nebereiktų sukti dėl jų galvos. Dar visai neseniai ir rėmelių, ir akinių lęšių pasirinkimas buvo itin skurdus: stori lęšiai didindavo/mažindavo akis, akinių rėmeliai buvo labai sunkūs, todėl iki žaizdų nutrindavo nosį ar odą už ausų. Tačiau kaip ir visos kitos technologijos, taip ir akinių pramonė pastaraisiais dešimtmečiais padarė itin didelį šuolį – bendradarbiaujant su akių ligų klinikomis, girdint kiekvieno akiniuočio poreikius, mokslininkai susitelkė ir sukūrė itin patogius daugiafunkcius akinius, kurie užtikrina maksimalų nešiojimo ir matymo komfortą. 

Didžiausias mitas – akiniai silpnina regą

Regos sutrikimai – keliantys nepatogumų, kartais – nemalonūs ir net gąsdinantys. Vis tik už norą gerai matyti kartais didesnė yra baimė, kad rega pablogės. Dalis žmonių tai sieja su akiniais: baiminasi, kad dažnas ar nuolatinis akinių nešiojimas susilpnins matymą, nes akys aptings, nebedirbs ir ilgainiui taps priklausomos nuo „pagalbos“. Tikėjimas, kad akių mankštos ir papildai/vitaminai, morkų ir mėlynių valgymas gali sustiprinti regą ir padėti atsisakyti akinių tik dar labiau leidžia patikėti sukurtais mitais. 

Regos prastėjimas yra susiję su amžiaus tarpsniu – presbiopia, kuomet akies lęšiukas ilgainiui praranda stangrumą, standėja ir pagalba akims tampa neišvengiama. Kuo ilgiau tempsime gumą prasčiau matydami, tuo akies raumuo daugiau vargs ir rega silps. Nei mankštelės, nei papildai akims ar kiti „burtai“ nebepadės. Taigi, nėra jokio priežastinio ryšio, kad tai lemia nešiojami korekciniai akiniai.

Kitas „slenkstis“ – baimė dėl išvaizdos ir įvaizdžio pokyčio

Kita žmones dažnai kamuojanti baimė – akinių įtaka jų įvaizdžiui ir aplinkinių vertinimas. Dalis žmonių mano, kad nešiojantys akinius atrodo protingesni. Ji susiformavo dėl to, kad pirmykščiai akiniai buvo gaminami specialiai skaitymui. Tai leido daryti prielaidą, kad juos nešiojantys yra išsilavinę ir protingesni, tačiau ilgainiui žmonės ėmė manyti, kad skaitydami per daug knygų gali pakenkti savo akims. 

Su akiniais susiję stereotipai metams bėgant niekur nedingo, tačiau kito. Šiais laikais ir vyrai, ir moterys, kuriems reikalingi korekciniai akiniai, turi baimių, susijusių su autoritetu, esą akiniai drastiškai pakeis jų išvaizdą. Akiniai siejami su baime, silpnumu, bailumu, žemu seksualumu. Moterys jaučiasi pažeidžiamesnės baimindamosi, kad atrodys nemadingos, senos, mažiau savimi pasitikės, akiniai joms netiks, todėl ir yra linkusios ignoruoti prastėjančią regą. Nereta jų pamini, kad akinius dar ir sudėtinga suderinti su makiažu, kur galioja tam tikros taisyklės. 

SOS: signalai, įspėjantys, kad atėjo metas akių patikrai

Kai prireikia akinių ir nenešiojame jų, neretai pakliūname į kuriozines situacijas – vietoje banko kortelės paduodame nuolaidų, neatpažįstame sutiktų draugų, nepasilabiname su jais ir jie galvoja, kad juos ignoruojame ir pan.
Klaidinga manyti, kad presbiopija – liga. Pasireiškus „ilgų rankų sindromui“, kuomet atitraukiame skaitomą tekstą per visą rankos ilgį, susiduriame su senatvine toliaregyste, t.y. natūraliais akies pokyčiais kai akies lęšiukas sensta ir praranda stangrumą, todėl pasidaro sunku matyti iš arti, perskaityti smulkų tekstą ir pan. Ji yra neišvengiama net ir tiems, kurie jau nešiojo akinius matymui į tolį, tad su ja anksčiau ar vėliau susiduria kiekvienas.

Kaip įveikti baimes?

Pirmas žingsnis – susidurti su tiesa akių patikros metu. Tikrintis akis svarbu dėl to, kad laiku sužinotumėte apie galimus sutrikimus, jų korekcijos galimybes ir užkirstumėte kelią diskomfortui, su kuriuo susiduriame silpnėjant regai. O galbūt regos patikros metu sužinosite, kad akiniai jums dar nereikalingi ir baiminatės be reikalo! „Fielmann“ specialistai drąsina patardami, kad minimizuoti pirmųjų akinių baimę galima pradėjus nešioti akinius dėl stiliaus (ši tendencija itin populiari tarp jaunimo), t.y. akinius dėtis kaip įvaizdžio detalę ar aksesuarą siekiant susikurti unikalų stilių. Tai ne vien tik stiliaus detalė su lęšiais be dioptrijų, bet ir akių apsauga su papildoma Transitions danga, kuri saugo akis ne tik nuo kenksmingų UV spindulių, bet ir mėlynosios šviesos, kurios gausu mūsų aplinkoje. Besaikis išmaniųjų ekranų naudojimas, nuolatinis buvimas dirbtinio apšvietimo aplinkoje ar saulėje, kuri yra didelis mėlynos šviesos šaltinis, sukelia nuolatinį akių nuovargį ir jautrumą. Tad tinkama apsauga su Transitions gali atitolinti korekcinių akinių užsidėjimą. 

„Fielmann“ rūpi kiekvienas, tad drąsiai užsukite nemokamai regos korekcijos nustatymo patikrai ir pasikonsultuokite su mūsų profesionaliais specialistai, kaip galima geriausiai  pasirūpinti savo akimis! 

Parašykite komentarą

Scroll to Top