DR Odontologijos klinika Palangoje pasipildė dar vienu medicinos mokslų daktaru – Pauliumi Tušu - DR klinika

DR Odontologijos klinika Palangoje pasipildė dar vienu medicinos mokslų daktaru – Pauliumi Tušu

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

Jeigu Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) kada nors sumanytų Palangoje įkurti Odontologijos fakultetą, jam žvalgytis mokslinių darbuotojų-praktikų toli nereikėtų – DR Odontologijos klinikoje Palangoje nuo šiol dirba jau net du medicinos mokslų daktarai. Ne tik jos įkūrėjas, medicinos mokslų daktaras Regimantas Simuntis, bet ir gydytojas endodontologas Paulius Tušas.

„Palangoje, kiek man žinoma, nei vienoje odontologinėje įstaigoje nėra medicinos daktaro šioje (odontologijos) srityje. Jau nekalbant apie du“, – pastebi R. Simuntis, kuris 10 metų dirbo dėstytoju Lietuvos sveikatos mokslų universitete, kitaip tariant, Lietuvos odontologų kalvėje, ir per tiek metų pažino daugybę puikių, talentingų ir darbščių studentų, tarp jų – ir Paulių.

„Doktorantūros studijų metu sukauptos žinios ir patirtis padeda tinkamai atsirinkti endodontiniam gydymui naudojamas medžiagas ir metodikas bei suvokti ir taikyti jas kliniškai, atsižvelgiant į klinikines situacijas, siekiant geriausio rezultato pacientui“, – sako P. Tušas.

LSMU odontologijos studijas baigusio Pauliaus doktorantūros studijos Vilniaus universitete truko ketverius metus.

„Visus ketverius metus vykdžiau mokslinius tyrimus – kartu su kolegomis analizavome naujausių dantų šaknų kanalų užpildų savybes: fizikines, pasitelkiant mikrokompiuterinę tomografiją, bei biologines, šių medžiagų suderinamumą su danties pulpos kamieninėmis ląstelėmis laboratorijoje“, – prisiminė P. Tušas.

Jo penktieji doktorantūros metai buvo skirti disertacinio darbo knygos rašymui bei medicinos mokslų daktaro laipsnio gynimui. Paulius jį sėkmingai apgynė šių metų birželio 20 dieną.

Anot Pauliaus, mokslų daktaro laipsnis yra svarbus, vykdant tolesnius mokslinius tyrimus, dalyvaujant mokslinėse konferencijose. 

„Man įsiminė kolegos sveikinimas apgynus disertaciją: „Tavo mokslinis kelias prasideda tik dabar“, – sakė P. Tušas, kuris yra Lietuvos endodontologų draugijos pirmininkas.

Kadangi R. Simuntis buvo P. Tušo pirmojo mokslinio darbo vadovas, todėl jis gabų studentą pakvietė prisijungti prie DR Odontologijos klinikos komandos – Paulius, dar studijuodamas endodontologijos rezidentūrą Vilniaus universitete, į ją važinėjo net iš Vilniaus.

Pirmąją pažintį su savo būsimu darbdaviu iki šiol ryškiai prisimena ir P. Tušas.

Lietuvos sveikatos mokslų universitete norėjau užsiimti moksline veikla ir dalyvauti atliekant tyrimus, todėl pradėjau lankyti mokslinio darbo būrelį. Visiško atsitiktinumo dėka iš visų galimų dėstytojų buvau nukreiptas pas gydytoją Regimantą, kuris tuo metu dar buvo doktorantas. Aptarus galimybę prisidėti prie tuo metu vykdomo klinikinio tyrimo, Regimantas tapo mano pirmuoju moksliniu vadovu. Visu šiuo laikotarpiu – nuo pat antrojo magistro kurso, taip pat jam asistuodavau, atliekant operacijas universitete, – pasakojo P. Tušas. – Regimantas nuo pat pirmųjų dienų buvo draugiškas, paskatinantis, o kai reikėdavo, ir griežtas. Studijų metais iš jo daug išmokau klinikinėje praktikoje, taip pat kartu bendraujant su pacientais bei vykdant mokslinius tyrimus.“

„Matėsi Pauliaus atsidavimas darbui, todėl norėjosi kartu daryti stebuklingus darbus ir čia, Palangoje“, – šyptelėjęs prisimena R. Simuntis.

Anot DR odontologijos klinikos steigėjo, medicinos daktaro mokslinis laipsnis rodo, kad savo srityje gydytojas ne tik sėkmingai dirba, tačiau ir atliko didelį mokslinį tyrimą, kurio išvados yra inovatyvios ir padeda klinikiniame darbe su pacientais. 

„Apskritai, visiems paprasta kalba šnekant, tai rodo, kad gydytojas itin giliai domisi savo sritimi“, – pastebi R. Simuntis, kuris, beje, taip pat nepėsčias – yra paskelbęs apie 15 tarptautinių recenzuojamų mokslinių straipsnių, daugiausia užsienio žurnaluose.

Pauliaus kelias į odontologiją – vertas kino juostos.

Gimęs ir užaugęs Panevėžyje, mokydamasis vidurinėje mokykloje kartu lankė ir Panevėžio muzikos mokyklą, kurioje grojo saksofonu bei pianinu. Vaikystėje taip pat šoko pramoginius bei tautinius šokius. Vėliau, mokydamasis gimnazijoje, grojo ir orkestre. 

„Visos kūrybinės veiklos – muzika, kinas ar šokiai – atrodė įdomios ir įtraukiančios, bet, kai teko rimtai rinktis, tai dariau iš dviejų gana nutolusių specialybių: gydytojo odontologo bei kino operatoriaus, – šypteli prisiminęs P. Tušas. – Gimnazijoje, vykstant susitikimams su savo srities profesionalais, odontologija pasirodė apimanti ne tik medicinines žinias ir pacientų gydymą, tačiau kartu reikalaujanti ir bendravimo įgūdžių, kūrybiškumo bei tikslumo. 

Taip pat, šioje srityje pasirodė plačios mokslinių tyrimų galimybės. Todėl odontologija tapo tolesnių studijų pasirinkimu. Visgi, likau ir šioks toks kino operatorius – operacijų metu tenka ir filmuoti, ir fotografuoti, o gautą medžiagą – apdoroti.“

Kas jam imponuoja DR klinikoje?

„Vertinant darbo sąlygas, DR klinikoje naudojami šiuo metu pažangiausi endodontologijos ir kitų odontologijos krypčių gydymo metodai bei instrumentai. Kadangi yra nedidelė, tačiau darbšti ir efektyvi komanda, atnaujinti gydymo protokolus pagal naujausias gydymo gaires yra nesudėtinga. Taip pat, turint nemažą teorinių ir praktinių žinių bagažą, naudojamos naujausios, moksliniais tyrimais pagrįstos medžiagos, siekiant geriausios klinikinės sėkmės“, – sako P. Tušas.

Anot jo, DR klinikoje dirba išties draugiškas, šiltas ir pastovus kolektyvas. 

„Kaskart atėjęs į darbą jaučiuosi jaukiai, o po darbo dienos net nesijaučiu pavargęs“, – sako Paulius.

„Mūsų komandos stiprybė yra patirtis, tarpusavio komunikacija, teisingas požiūris į gydymo procesą, meilė medicinai ir sveikatai bei pacientui. Nors klinika, palyginti su šalies didžiosiomis klinikomis, nėra didelė, tačiau joje yra visos naujausios ir moderniausios technologijos bei paslaugos, tokios kaip 3D kompiuterinė tomografija, dantų ir žandikaulių skaitmeninis skenavimas, dantų šaknų kanalų gydymas su mikroskopu, dantų implantų paviršiaus aktyvavimas plazma, dantų balinimas „Zoom” sistema ir t. t.

Net ne visos didžiausios šalies klinikos turi šias technologijas. Be to, dantų konstrukcijas gaminame iš pažangiausios šiai dienai medžiagos, cirkonio. Dirbame su vienomis geriausių šalies dantų technikų laboratorijomis, todėl galime atstatyti prarastus dantis estetiškai, funkciškai, komfortabiliai bei ilgaamžiškai“, – įsiterpia R. Simuntis.

Žinoma, ką ir kalbėti – Palanga, o ir visas Lietuvos pajūris – žavingi, net pacientai čia, anot pašnekovų, dažnai kitokie.

„Pacientai čia labai draugiški ir šilti, o jų čia atvyksta iš visos Lietuvos. Man džiugu būti Palangos bendruomenės dalimi ir teikti kokybiškas odontologijos paslaugas pajūrio pacientams“, – sako P. Tušas.

Beje, Vilniaus universitete jis dabar dėsto terapinę odontologiją trečio kurso odontologijos magistro studentams – lietuvių ir anglų kalbomis! – jau nuo antro doktorantūros kurso. 

„Šį darbą tęsiu ir toliau nuo rudens. Taip pat vykdau tolesnius mokslinius tyrimus ir vadovauju odontologijos 4-5 kurso magistrantams“, – sako Paulius.

O kai vienoje odontologijos klinikoje dirba du medicinos mokslų daktarai, chm, kurio jų žodis viršesnis, žvelgiant į paciento burną ir priimant sprendimą?

„Kiekvienas esame „viršesnis“ savo odontologijos srityje, o kartu priimame bendrus sprendimus! Geriausius kiekvienam pacientui“, – „Lietuvos pajūrio“ provokacijai nepasidavė P. Tušas.

Didžiąją dalį savo laisvalaikio su žmona jis stengiasi leisti pajūryje. 

„Visuomet prablaško ir pravėdina galvą važinėjamasis dviračiu Kuršių nerijos naujuoju dviračių taku Smiltynė – Juodkrantė ar riedučiais dviračių taku Palanga – Šventoji, – sako P. Tušas. – Nepriklausomai nuo sezono, pušynas ir ošianti Baltijos jūra – visuomet geras pasirinkimas!“

 

Parašykite komentarą

Scroll to Top