Patikimas ir ekonomiškas visų prarastų dantų atkūrimas – vos ant dvejų implantų - Baltijos odontoligijos centras 2024

Patikimas ir ekonomiškas visų prarastų dantų atkūrimas – vos ant dvejų implantų

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

Tyrimų duomenimis, kas trečias vyresnio amžiaus žmogus yra netekęs daugumos arba visų dantų. Didžioji dalis jų iki šiol renkasi paprasčiausią prarastų dantų atkūrimo būdą – išimamus protezus. „Baltijos odontologijos centro“ gydytojas odontologas Saulius Matulionis sako, jog tokį pasirinkimą lemia ne tik mažiausia kaina, bet ir tai, kad nemažai žmonių vis dar neturi informacijos apie patogesnius gydymo būdus, taip pat nežino, kad gydymas šiuo metu tapo prieinamesnis. 

Pasak patyrusio protezavimo specialisto, nedidelė kaina – didžiausias išimamų protezų privalumas. Tuo tarpu trūkumų yra nemažai – plokštelės žaloja gomurį, blogai laikosi, dėl didelio uždengiamo gleivinės ploto su jomis sunku jausti maisto skonį, temperatūrą. Plokštelinis protezas spaudžia po juo esančias dantenas, gleivinę, kaulą, skatina jo tirpimą. Dėl išimamų protezų nestabilumo su jais sunku tinkamai sukramtyti maistą, todėl dažnu atveju tenka atsisakyti mėgstamų patiekalų ir kęsti skrandžio skausmus. Dėl nepilnavertės mitybos ir maistinių medžiagų trūkumo prastėja žmogaus savijauta, darbingumas, silpsta imunitetas, dažniau puola ligos. 

Didesnį stabilumą ir komfortą leidžia užtikrinti ant 2 implantų fiksuojamas protezas 

Gydytojo odontologo teigimu, šiais laikais minėtas problemas galima efektyviai išspręsti be didelių investicijų. „Pašalinus visus dantis išimamas protezas neturi kaip gerai laikytis, ypač apatiniame žandikaulyje. Viršutinio žandikaulio plokšteliniai protezai turi platų pagrindą ir laikosi pakankamai stabiliai, tačiau apatinis žandikaulis yra siauresnis, prie jo tvirtinasi daug raumenų, todėl, siekiant užtikrinti didesnį protezo stabilumą, siūloma įsriegti du implantus ir plokštelę fiksuoti ant jų.  Nors tokį protezą būtina kasdien išsiimti ir atsakingai išvalyti, tačiau jis yra daug stabilesnis, valgant nesisukinėja burnoje. Dalis krūvio persiduoda per implantus, todėl kramtant mažiau spaudžiama gleivinė, padidėja kramtymo efektyvumas“, – aiškina S. Matulionis.

Specialistas sako, kad dažniausiai šis dantų atkūrimo metodas taikomas apatiniam žandikauliui. Jeigu pacientas turi tinkamą nešiojamą protezą, galima jį panaudoti, taip sumažinant gydymo kaštus. Tačiau protezas turi būti nesenas, su teisingai sustatytais dantimis ir pakankamai dideliu atramos plotu, kuriuo jis remtųsi į žandikaulio gleivinę ir krūvis netektų vien tik implantams. Kitu atveju prireiks naujo protezo. 

„Ant išimamo protezo dedame rentgenokontrastiškas žymas, tuomet atliekame 3D kompiuterinę rentgenogramą su protezu ir įvertiname likusio žandikaulio kaulo kiekį. Taip pat papildomai atliekame protezo rentgenogramą. Pagal tyrimų duomenis, naudodami kompiuterines programas, galime suplanuoti tikslią implantų padėtį ir pasigaminti chirurginį gidą, padėsiantį tiksliai juos įsriegti. Implantams prigijus, ant jų tvirtiname specialias tarpines, ant kurių fiksuojame išimamą protezą“, – apie dantų atkūrimo eigą pasakoja gydytojas.

Kaip užtikrinti atkurtų dantų ilgaamžiškumą

Patyrusio protezavimo specialisto teigimu, šiuo būdu atkurtų dantų rezultatas visada džiugina tuos pacientus, kurie jau yra patyrę, ką reiškia bedantėje burnoje blogai besilaikanti plokštelė. Tačiau, pasak jo, tai nėra ilgaamžis protezavimo būdas, nes implantams nėra palanku, kai nuo jų kasdien nuimamas ir uždedamas protezas. Po protezu laikosi kiek didesnė temperatūra, todėl susidaro palanki terpė mikroorganizmų dauginimuisi. Todėl siekiant, kad protezas tarnautų kuo ilgiau, nepaprastai svarbi atsakinga jo ir burnos ertmės priežiūra.

Saulius Matulionis sako, kad būtent nuo priežiūros ir pradinės paciento burnos klinikinės būklės labiausiai priklauso tokio protezo tarnavimo laikas. Esant didesniam kaulo kiekiui, galima panaudoti ilgesnius, didesnio diametro, o tuo pačiu ir didesnio paviršiaus ploto implantus, apie kuriuos minkštieji audiniai, tikėtina, taip pat bus kokybiškesni ir stabilesni. Tokiu atveju implantai turėtų tarnauti ilgiau. Taip pat labai svarbu reguliariai, 1–2 kartus per metus perbazuoti (patikslinti) protezą, keisti tarpines tam, kad protezo krūvis netektų tik implantams, o būtų dalinai perduodamas ir aplinkinei gleivinei. 

Gydytojas odontologas sako, savo praktikoje susidūręs su tokiais atvejais, kai protezas neatlaikė ir penkerių metų, tačiau nemažai tinkamai dantis prižiūrinčių ir reguliariai į kliniką  atvykstančių pacientų ant implantų fiksuojamais išimamais protezais džiaugiasi 15 ir daugiau metų.

Teritorinių ligonių kasų kompensacija gali žymiai sumažinti gydymo išlaidas

Pasak Sauliaus Matulionio, dantų protezavimas šiuo metodu, naudojant du kokybiškus implantus, gaminant naują protezą, atliekant reikiamus tyrimus, planavimą, gaminant chirurginį gidą, kainuoja iki 3000 eurų. Tačiau specialistas pastebi, kad ne visi žmonės žino apie jiems priklausančias kompensacijas. „Baltijos odontologijos centras“ yra sudaręs sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl odontologinių paslaugų teikimo bei apmokėjimo, todėl asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims gali būti kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Kompensacija gali būti įprasta (670,39 Eur) ir padidinta (2062,70 Eur). Padidintą kompensaciją gali gauti tie asmenys, kurių bedantis apatinis žandikaulis krūminių dantų srityje yra mažesnio nei 12 mm aukščio (tai nustato konsiliumas). „Esant tokiai žandikaulio būklei praktiškai neįmanoma pagaminti kokybiško normaliai besilaikančio ir funkcionuojančio paprasto protezo, todėl, preliminariai įvertinę galimybę gauti padidintą kompensaciją, atliekame reikalingus tyrimus ir nukreipiame pacientą į odontologų ortopedų komisiją Klaipėdoje“, – aiškina gydytojas.

Priklausomai nuo TLK kompensacijos dydžio, pacientui gali tekti primokėti 1000–2300 Eur. Tačiau naudojant turimą protezą ar pigesnius implantus, priemoka gali būti žymiai mažesnė. Pasak Sauliaus Matulionio, kiekvienam į kliniką atvykusiam dantų netekusiam pacientui, atsižvelgiant į jo klinikinę situaciją, lūkesčius ir finansines galimybes, visada sudaromas individualus dantų protezavimo planas.

Svajojate apie patikimą dantų atkūrimą ir žymiai geresnę gyvenimo kokybę? Registruokitės konsultacijai dėl dantų protezavimo „Baltijos odontologijos centre“ internetu www.boc.lt arba tel. +370 460 31077 ir surasime Jums geriausią sprendimą.

Parašykite komentarą

Scroll to Top