Vida Šipurovė su 16 metų patirtimi versle: „Kiekvienam duočiau penkis praktinius finansų valdymo patarimus“ - V. Sipurove

Vida Šipurovė su 16 metų patirtimi versle: „Kiekvienam duočiau penkis praktinius finansų valdymo patarimus“

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

„Dažniausiai finansų konsultantai vadovaujasi žiniomis iš vadovėlių ir sausai išdėsto teoriją. Manimi pasikliauja, nes aš esu finansų konsultantė praktikė, turiu įžvalgų ir 16 metų patirtį verslo valdyme ir dirbant su labai plataus spektro įmonėmis. Kadangi esu susidūrusi su įvairiomis verslo formomis ir situacijomis, tai man padeda parinkti teisingą strategiją“, – „Lietuvos pajūriui“ sakė klaipėdietė Vida Šipurovė, MB „Verslo balansas“ vadovė, kurios paprašėme penkių praktinių finansų valdymo patarimų. Tokių, kuriais galėtų pasikliauti ir verslo pirmokas, ir solidus verslininkas.

„Pirmiausia, kruopščiai planuokite savo finansus, kad galėtumėte efektyviai valdyti išlaidas ir pajamas, – sako V. Šipurovė.

Antra, užtikrinkite, kad buhalterinė apskaita būtų tvarkinga ir atitiktų teisės aktus bei teisingai pasinaudokite palankiomis mokestinėmis aplinkybėmis – išimtimis ir lengvatomis.

Trečia, visada ieškokite būdų sumažinti veiklos išlaidas, optimizuojant procesus ir efektyviai naudojant resursus.

Ketvirta, nuolat analizuokite finansinius duomenis, kad galėtumėte priimti pagrįstus sprendimus“.

Ir galiausiai, anot Vidos, derėtų, ypač, kai „kažkas neveikia“, pasinaudoti finansų vadovo konsultacijomis: „Kad galėtumėte gerinti finansinius rodiklius ir prisitaikyti prie ekonominių bei mokestinių pokyčių.“

O kokios yra penkios pagrindinės klaidos, tvarkant savo asmeninius ir/ar įmonės finansus?

Šipurovė įvardija: „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad nekvalifikuotai atlikti apskaitos darbai yra viena dažniausių klaidų. Apskaitos darbuotojai dažnai fiksuoja tik faktą ir neįsigilina į įstatymuose įtvirtintas išimtis ir lengvatas, nežino jų ir nepritaiko“.

Anot jos, antra dažna klaida – nepakankamas finansų planavimas ir analitika.

„Asmenys ir įmonės dažnai nepakankamai dėmesio skiria savo finansų valdymui, pinigų srautų analizei ir veiklos optimizavimui. Tinkama finansų valdymo strategija ir analitika yra būtinos, siekiant ilgalaikės sėkmės ir stabilumo“, – sako MB „Verslo balansas“ vadovė.

Trečia – netinkamas mokesčių planavimas.

„Daug žmonių permoka mokesčius dėl nekompetentingos apskaitos. Teisingas mokesčių planavimas, optimizavimas bei kontrolė gali padėti sutaupyti nemažas sumas ir išvengti mokesčių permokų, – dėsto V. Šipurovė, kurią klientai jau vadina ir proaktyvia vyr. buhaltere. – Tai reiškia, kad yra iš anksto numatomi sprendimai, ateities sandorių mokestinis vertinimas, jau įvykusių sandorių teisingas įkėlimas į apskaitą“.

Ji aktyviai veikia ir verslus restruktūrizuojant, o skolas kapitalizuojant.

„Pelno skirstymas, išlaikant nuosavo kapitalo ir įstatinio kapitalo santykį. Plonosios kapitalizacijos taisyklės teisingas pritaikymas (paskolos, palūkanos), rodiklių sutikrinimas, subalansavimas  – taip pat mano aktyvi buhalterinės veiklos dalis“, – pridūrė.

Anot jos, dar dažnai pasitaikanti klaida – netinkamai pasirinkta veiklos forma.

„Daugelis žmonių ir įmonių nesuvokia, kokia veiklos forma yra jiems tinkamiausia. Tai gali turėti didelės įtakos mokesčių dydžiui. Todėl svarbu pasirinkti teisingą veiklos formą“, – sako verslo konsultantė.

Šipurovė taip pat išskiria ir nepasiruošimą mokesčių patikrinimui ar jam jau vykstant.

„Dažnai žmonės nėra pasirengę institucijų mokesčių patikrinimams. Geras pasiruošimas ir kompetentinga pagalba šiais klausimais gali padėti išvengti didelių problemų ir sankcijų“, – sako V. Šipurovė.

Neteisingas pajamų deklaravimas – dar viena nereta negerovė, kuri ne vienam verslininkui praslysta pro akis, tačiau vėliau tenka nervintis, aiškinantis mokesčių prievaizdams.

„Daug žmonių nežino, kaip teisingai deklaruoti savo pajamas, ypač jei jos gaunamos iš nestandartinių šaltinių, tokių kaip kriptovaliutos, pokeris ar akcijų prekyba. Toks nežinojimas lemia papildomai sumokamus mokesčius ir problemas su mokesčių institucijomis“, – pabrėžė V. Šipurovė, kuri dirba ir su juridiniais, ir su fiziniais asmenimis.

Susisiekti su ja galima tel. +370 620 16214

vida@verslobalansas.lt

www.verslobalansas.lt

Danės g. 15, Klaipėda 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Scroll to Top