Šiauliai džiaugiasi miestą puošiančia mecenavimo tradicija ir kviečia į gimtadienį! - Siauliu r.

Šiauliai džiaugiasi miestą puošiančia mecenavimo tradicija ir kviečia į gimtadienį!

Linas Jegelevičius | 2024-08-26

Šiauliai, ekonominis, akademinis ir kultūrinis Šiaurės Lietuvos centras, dar vadinamas Saulės miestu, šiais metais rugsėjo 6-7 dienomis švęs savo 788 gimtadienį. Pirmą kartą Šiaulių vietovardis „Soule“ rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1236 m. – eiliuotoje Livonijos kronikoje, aprašančioje Saulės mūšį, kuriame vietiniai kovėsi ir sutriuškino Kalavijuočių ordino atstovus. Praėjus daugybei metų, Lietuva ir Šiauliai džiaugiasi taika, kurią pastaraisiais metais visi ėmė vertinti dar labiau.

Gimtadienio linksmybės mieste vyksta rugsėjį: mėnesį, kai dar maloniai šilta ir pati saulė ima leistis į miestą – visur gamtoje jau ima ryškėti geltoni, auksiniai, rudi atspalviai. Ilgesnės naktys dovanoja malonią atgaivą ir suteikia progą pasigrožėti šviečiančiomis instaliacijomis, kasmet įsikuriančiomis Dainų parke ir išmoningais lauko estradoje vykstančių koncertų apšvietimo sprendimais. Mieste veikia šokantys, šviečiantys fontanai, kviečiantys stabtelti ir pasigrožėti. Pėsčiųjų gatvė pilna kavinukių, šurmuliuoja šventinė mugė.

Kiek anksčiau, rugpjūčio 24 – rugsėjo 1 dienomis, vyksta miesto gimtadienio įžanga, festivalis „Šiaulių naktys“, atnešantis daugybę spalvų, kultūros ir gyvybės miestui.

Saulės mieste gyvenimas verda visus metus, jame aktyviai dalyvauja ir vietos verslas. Mecenavimo tradicija – svarbus ir stiprus ramstis, atskleidžiantis gražų bendradarbiavimą. Šiaulių miestas tikrai gali didžiuotis socialiai atsakingu verslu. Finansinės paramos ir mecenavimo paprotys kasmet stiprėja, tai leidžia šiauliečiams dovanoti vis geresnius, aukštesnės kokybės renginius, kurti gražią aplinką ir ugdyti stiprią ateities kartą.

Tikrais savo miesto patriotais tapę verslininkai vis dažniau prisideda prie puikių renginių organizatorių sumanymų. Parama sportui – ypač reikšminga. 2023 m. miesto sporto komandoms ir renginiams 72 įmonės suteikė 1 136 440 Eur paramos. Kultūros renginiai taip pat sulaukė įvairiapusiškos pagalbos iš vietos verslo bendruomenės. Šiaulių miesto savivaldybė savo ruožtu stengiasi stiprinti šį bendradarbiavimą – jau kelinti metai taikoma speciali verslo skatinimo programa: verslui, kuris remia sportą, kultūrą, socialinius projektus ar švietimą, yra taikomos mokesčių lengvatos.

Didžiausios rėmėjų pagalbos sulaukiama įvairių miesto sukakčių ir jubiliejų renginiuose, tačiau yra ir kitokių iniciatyvų, kurių dėka miestas puošiasi. Prie Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio vilos pasodintas didžiausias šalyje rožynas iki šalčių lankytojus džiugina tūkstančiais žiedų ir nuostabiais aromatais. Muziejui šią dovaną padovanojo Neaustinių medžiagų fabriko įmonių grupės vadovas Stanislovas Grušas.

2023 m. Dainų parke baigtas sodinti sakurų sodas, simbolizuojantis lietuviams gerai žinomo Japonijos diplomato ir jo nuopelnų žmogiškumui atminimą. Šiauliuose įsikūrusi uždaroji akcinė bendrovė „Ltintus“ inicijavo pradėti japoniškų vyšnių parko sodinimą Saulės mieste 2020-aisiais, kai jie buvo paskelbti Japonijos vicekonsulo Čijunės Sugiharos metais. Tuomet į Dainų parko aplinką įsiliejo 30 japoniškų vyšnių. Šiuo metu čia kiekvieną pavasarį sužydi jau 101 medis.

Šiaulių miestą vis dažniau papuošia, žalesniu padaro vietos verslo iniciatyvos. Talkšos ežero pakrantėje, netoli garsiosios Geležinės lapės, šiauliečiai ir miesto svečiai gali pastebėti naujų augalų ir medelių. Šį pavasarį prie žaliųjų erdvių puoselėjimo čia prisidėjo UAB „Jupojos technika“. 2023 metais įmonės kolektyvas nusprendė dalį kalėdinėms dovanoms skirto biudžeto panaudoti tvariems projektams, kurie turėtų teigiamą poveikį didesnei žmonių grupei. Įmonė ne tik paaukojo pinigus šiam tikslui, bet jos darbuotojai ir patys dalyvavo augalų sodinimo talkoje.

Vietos verslas miestą puošia ne tik augalais ir šventėmis, bet ir rūpinasi jo ateitimi. Šiaulių valstybinės kolegijos studijų fondo mecenatų sąraše – net 15 verslui atstovaujančių įmonių, asmenų ir organizacijų, o Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos mecenatų sąraše – 10 verslo įmonių, teikiančių ženklią paramą studentams. Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai taip pat aktyviai dalyvauja bendrame projekte su Šiaulių miesto savivaldybės, mokslo ir studijų įstaigų atstovais „Šiauliai – karjeros miestas“, skirtame profesiją besirenkančiam ir savo darbinį kelią pradedančiam jaunimui. Projektui sukurtas specialus puslapis www.karjerasiauliuose.lt, jau kelerius metus vykdomos aktyvios reklaminės kampanijos, kviečiančios jaunimą ir savo srities profesionalus rinktis Šiaulius.

Šį balandį Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Vytis Lembutis pristatė naujausią iniciatyvą – prisidėjimą prie Vilniaus universiteto neliečiamojo kapitalo fondo kūrimo. „Matome, kad verslas turi daugiau prisidėti, finansuojant švietimo ir mokslo įstaigas. Anksčiau skirdavome stipendijas, o prieš pusantrų metų ėmėme diskutuoti apie kitas galimybes. Viena jų buvo investuoti į Vilniaus universiteto neliečiamojo kapitalo fondą. Į atskirą, Šiauliams skirtą subfondą iki rugsėjo mėnesio norime surinkti ne mažiau kaip 100 tūkstančių eurų“, – sakė V. Lembutis. Uždirbtos lėšos galėtų būti skiriamos stipendijoms, įvairiems projektams, dėstytojų ar misijų skatinimui, pagal VU Šiaulių akademijos prioritetus. Šiaulių subfondas taip pat būtų neliečiamojo kapitalo, įdėtų lėšų išimti nebūtų galimybės, jis negalės būti mažinamas. Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai yra nusprendę subfondui skirti pusę pirminės sumos – 50 tūkst. eurų, dėl likusios dalies bus kreipiamasi į verslo bendruomenes Šiaulių regione.

Verslininkai neabejingi lieka ir įvairių ekstremalių situacijų atvejais. Rusijos sukelto karo Ukrainoje pradžioje Šiaulių miesto savivaldybė atidarė specialią paramos sąskaitą. Joje suaukotomis lėšomis pradžioje buvo sprendžiamas atvykstančių ukrainiečių apgyvendinimo klausimas, vėliau socialiai jautrioms grupėms priklausantiems Ukrainos karo pabėgėliams dalintos apsipirkimo kortelės, prisidedama prie greitesnės atvykstančiųjų integracijos. Per fondo egzistavimo laikotarpį į jį suplaukė virš 108 tūkstančių eurų. Didžioji dalis – verslo parama, 31 įmonė pervedė virš 92 tūkst., likusios lėšos buvo pervestos gyventojų.

Visos miestą kuriančios, ugdančios, gražinančios iniciatyvos palieka savo pėdsaką mieste. Didele dalimi jų gali pasidžiaugti ir Šiaulių svečiai, tad prisiminkite šią datą: šiais metais Šiaulių miesto gimtadienis bus švenčiamas rugsėjo 6-7 dienomis. Visą savaitgalį kunkuliuos gyvybė, o šventę kurs visi: įstaigos, verslas, gyventojai. Kviečiame atvykti! Tačiau turime įspėti: Šiauliai gali taip apsukti galvą, kad imsite ir nuspręsite čia pasilikti ilgam…

Parašykite komentarą

Scroll to Top